Categorieën
Blog Reizen

Winterkamperen voor dummies

“Ga je mee winterkamperen?” appt mijn vriendinnetje Julia, die daar een artikel over gaat schrijven. “Ja leuk!” type ik terug, zonder er verder al te diep over na te denken. Pas later vraag ik me af waar ik eigenlijk ja tegen heb gezegd.

Ik hou niet van de winter en ondanks heerlijke jeugdherinneringen aan kampeervakanties, heb ik daarna nooit meer gekampeerd. Ontgroeningskamp daargelaten dan. Ik begin me ook af te vragen waarom Juul me meegevraagd heeft: ik kan geen vuur maken, geen tent opzetten en heb nul campinggadgets. Maar zo luidt de verklaring: “jij leek me geen type die overal over zeurt”. Prima! Dat is inderdaad een belangrijke asset bij kamperen: niet zeuren over zand in de tent, schmutzige toiletten of simpele eenpansgerechten. Ik kan dat.

Fien grijpt de kans om een mini-vakantie in de Drenthse natuur te vieren ook aan en voegt zich bij het reisgezelschap. Gelukkig is zij een meester in vuur maken, wat noodzakelijk blijkt te zijn bij winterkamperen: je bent vooral bezig met warm blijven. Want, zo blijkt les 1 bij het winterkamperen te zijn: warm blijven is makkelijker dan warm worden. Winterkamperen blijkt dan ook heel mindfull te zijn: het is een activiteit op zich. Er is geen afleiding van animatieteams, buurtbarbecues of bingoavonden. Jij en je reismaatjes, het vuur en wat te eten en drinken: daar draait het om.

Echt back to basic is het verder niet hoor: bij aankomst staat al een heuse tipi klaar. Een grote tent met kacheltje, keukengerei en luxe matrasjes. We hoeven zelf geen haring in de harde grond te slaan of maar een luchtbedje op te pompen. Na onze wandelschoenen aangetrokken te hebben, vertrekken we direct met de boswachter voor een wandeling door de bossen en over de heide. Het is er prachtig! Je vergeet soms hoe simpel het is: twee uurtjes rijden en je waant je weg van alles. Vogels fluiten, het laatste restje sneeuw kraakt onder je voeten en de boswachter vertelt verhalen over de natuur waardoor je er weer even bij stilstaat dat er meer is dan je jachtige stadsleven.

Voordat we helemaal in de vakantiemodus terecht komen, moeten we nog wel even aan het werk. Als model. Want het doel van deze winterse exercitie is natuurlijk het maken van een reportage! Breed lachend poseren we met warme chocomel (oke, water met slagroom), koude erwtensoep en aangebrande marshmellows. Kleedje hier, schapenvachtje daar, een en al knusheid. Als de fotograaf weer is vertrokken, is het donker geworden en zijn we moe en hongerig van zoveel buitenlucht. We warmen een oerhollands erwtensoepje op op ons kacheltje (trots!) en kruipen na wijn, kaas en goede gesprekken in onze slaapzakken.

Ik heb in de haast niet veel meegenomen, maar prijs mezelf voor het inpakken van gebreide sokken en een ouderwetse wollen deken! En dan is het eigenlijk nog een laf winterdagje: de zon scheen uitbundig overdag en de temperatuur zakt ’s nachts niet onder de 5 graden. Fien is een slechte slaper en koukleum, ik hoor haar midden in de nacht de slaapzak openritsen om buiten naar de sterren te gaan kijken. Want die zijn er! Wat is het fijn om weer in de natuur te zijn.

Een aanrader? Als non-kampeerder heb ik er zeker van genoten. Maar het is toch wel een beetje gedoe, al die laagjes kleren en almaar dat vuur aanhouden. Als het regent is het een absolute afrader. Maar…  los van de kou zijn er ook wel een paar voordelen aan winterkamperen ten opzichte van old skool zomerkamperen. Er zijn geen muizen. Geen muggen. Geen buren. En op deze luxe camping hoef je ook niet met je eigen pleerol naar de wc. Is er allemaal gewoon! Ook geen excuses eigenlijk dus. Aanmaakblokjes mee en winterkamperen maar.

Het artikel “Opwarmen in de tipi” van Julia Conemans verscheen in AD Magazine op zaterdag 25 februari 2017. Foto’s van Shody Careman.

Één reactie op “Winterkamperen voor dummies”

Wat een super ervaring lijkt me dat. Ik had er nog niet van gehoord. Doet me een beetje denken aan de winterhikes die ik met scouting liep. Mooi was die tijd. Was afzien maar dan snachts bij het kampvuur kon het heel gezellig worden 😉

Reacties zijn gesloten.