Categorieën
Blog Yoga

Waarom yoga ook iets voor jou kan zijn

Vorige week vroeg een goede vriend of yoga ook iets voor hem zou kunnen zijn. Hij wilde graag meer rust in zijn hoofd én wilde weten of hij er misschien ook beter door zou slapen. Dit is wat ik hem antwoordde en wat het voor mij doet.

Uit je hoofd, in je lijf

Wie yoga doet, heeft even geen afleiding van beeldschermen, gesprekken of to-do-lijstjes. Althans, dat is de uitdaging. Door de houdingen met aandacht uit te voeren en bewust te letten op je ademhaling, ga je niet meer zo op in je constante gedachtenstroom. Je brengt in plaats daarvan je aandacht naar je lichaam. Een diepe ademhaling activeert bovendien het parasympathische zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat je hartslag tot rust komt. Heel belangrijk in geval van stress, anders blijf je continue in de actiemodus en kan je minder goed in slaap komen. 

Lichaamsbewustzijn

Tot voor kort voelde ik eigenlijk nooit iets in mijn lichaam. Ik vond het zelfs meestal maar onzin en zag mijn lijf als een soort vervoermiddel voor mijn geest. Sinds de yogaopleiding is dat veranderd: door veel yoga te doen ben ik me veel meer bewust van wat er allemaal in mijn lichaam gebeurt. Ik heb sneller door dat ik me bijvoorbeeld gespannen, verdrietig of juist enthousiast voel. Als je dit opmerkt, kan je ook beter je grenzen en behoeftes aangeven. 

Meditatief

Yoga is van oorsprong onder andere een voorbereiding op meditatie. Na de beoefening van yoga is je hoofd leeg en je lichaam soepel. Hierdoor kan je makkelijker lang en ontspannen stilzitten. Ik zie yoga zelf ook als een soort bewegende vorm van meditatie. Door te focussen op de bewegingen, de sensaties in je lichaam en het ritme van je ademhaling raken je gedachten steeds meer naar de achtergrond. Ze zijn er nog wel, maar je besteedt er simpelweg minder aandacht aan. Als observator kijk je van een afstandje naar de drukte in je hoofd.

Emoties verwerken

Ik merkte wel eens tijdens of na een les dat ik verdriet voelde opkomen en eigenlijk helemaal niet wist waar dat over ging. Zat ik thuis na de yogales opeens een potje te janken. Wel fijn op zich, het kan er maar beter uit zijn! Intussen heb ik geleerd dat het lichaam emoties kan opslaan en dat die ook weer vrij kunnen komen. Frustratie en woede kunnen bijvoorbeeld opkomen bij houdingen waarbij je de heupen losgemaakt. Superinteressant, maar ook gezond. Met yoga kan je oefenen om bij dit gevoel aanwezig te zijn, in plaats van er voor weg te lopen of erover te piekeren.

Tot slot is elke vorm van lichaamsbeweging natuurlijk heel gezond en ook fijn voor je geest. Wil je een keer een yogales uitproberen? Kijk op https://yogapoint.nl/lesrooster/arnhem/. Ik geef zelf les op dinsdagochtend en donderdagavond.