Categorieën
Blog Kunst & Cultuur Reizen

Ruhrtriiiennale

Wat weet je eigenlijk van het Ruhrgebied? Een regio in Duitsland met een ooit bloeiende industrie, lelijke architectuur en eh… ja wat eigenlijk nog meer? De Ruhrtriennale dus, een fantastisch zes weken lang durend theaterfestival op de meest prachtige locaties.

Tijdens mijn semester in Granada leerde ik de Duitse Susi kennen op de talenschool waar ik mijn Spaans kwam opfrissen. We hebben altijd contact gehouden en ik heb door haar op te zoeken weer wat nieuwe Duitse steden leren kennen: Frankfurt, Keulen, Essen… Vooral laatstgenoemde maakte indruk door de industriële geschiedenis en hoe de regio daar nu mee om gaat. De omgeving staat vol met leegstaande productiehallen, stilgelegde mijnen en roestige fabrieken. Na de kolen- en staalcrisis sloten vele bedrijven hun deuren en ja, wat doe je met dat soort panden? Sommige industrieterreinen werden terug gegeven aan de natuur, anderen werden veranderd in een museum of amusementspark. En sinds 2002, veranderen enkele enorme machinehallen en metershoge fabrieken zes weken per jaar in de meest bijzondere theaterlocaties: de Ruhrtriennale.

De Ruhrtriennale dankt haar naam aan de iedere drie jaar wisselende leiding. Op dit moment is de Nederlandse theater- en operaregisseur Johan Simons intendant, wat resulteert in een flink aantal Nederlandse en Belgische producties. Goed nieuws voor ons als westerburen dus! Nederlandstalig theater is nu wel op heel bijzondere locaties te bewonderen en helemaal niet zo ver weg! Een enkeltje Utrecht – Essen duurt met MeinFernbus een kleine 3 uur en kost zo’n 15 euro. Maak er een cultureel weekend van of slaap, als je met eigen vervoer komt, na een voorstelling in je eigen bedje.

Susi werkt tegenwoordig bij de Ruhrtriennale en regelde een vrijkaartje voor de première van ‘De dingen die voorbijgaan’ van Louis Couperus, vertolkt door Toneelgroep Amsterdam in samenwerking met het Toneelhuis uit Antwerpen. Een prachtig stuk over een moord die 60 jaar lang als een donkere wolk boven een familie blijft hangen. Wat naast het sterke acteerwerk het meest indruk maakt, is het gebruik van de Maschinenhalle Zweckel in Gladbeck. De lange brede toneelvloer met aan weerszijden de stoelen die de hal transformeren tot een soort “wachtkamer voor de dood”, de enorme spiegel aan het einde ervan, de hoge ramen en een paar ‘special effects’ die ik niet zal verklappen. Ook de afterparty vond plaats in de oude fabriekshal. Met buren hoefde gelukkig geen rekening te worden gehouden!

Dit was mijn derde bezoek aan Essen en elke keer ben ik weer zo verwonderd over hoe van iets lelijks iets moois wordt gemaakt. Vooral tijdens de Ruhrtriennale is zo mooi zichtbaar hoe de industriële geschiedenis van het Ruhrgebied doorleeft in het heden. De bijzondere locaties doen je de voorstelling niet snel vergeten. Ook volgend jaar is Johan Simons nog intendant en zullen er ongetwijfeld vele Nederlandstalige kunstenaars ten tonele verschijnen. Maar laat taal geen belemmering zijn: de Ruhrtriennale is sowieso een bezoek waard. Deze editie duurt nog tot eind september, maar zet de editie van 2017 vast in je agenda. Het Ruhrgebied zal je verrassen!

Cornald Maas volgt in zijn programa Volle Zalen regisseur Ivo van Hove voor en tijdens de première in Duitsland. Bekijk de uitzending hier.