Categorieën
Artikel Duurzaamheid Interview Jaarbeurs

Primeur: eerste epoxy reparatiepasta met 40% biobased grondstoffen

Een week of drie voorafgaand aan de Bouwbeurs wisten ze nog niet of het ging lukken. De nieuwe reparatiepasta van Repair Care was amper af. Maar op de valreep lukte het toch om de eerste sets op tijd in de Jaarbeurs te krijgen. Zo had het 30-jarige bedrijf een mooie primeur: de BIO FLEX™ Allround is de eerste gecertificeerde epoxy reparatiepasta met 40% biobased grondstoffen.

Aldo Luinge, Commercieel Manager Benelux bij Repair Care, is tevreden over het nieuwe product. “Het duurzaamheidsvraagstuk in de bouw is enorm, daar speelt de nieuwe productlijn BIO FLEX™ op in. Wij zijn de enige die biobased grondstoffen gebruikt. Onze DRY FLEX® Cool was het eerste product met 10% biobased grondstoffen. Dat lijkt misschien weinig, maar het was een eerste aanzet. Al sinds 2011 is Repair Care bezig met de verdere ontwikkeling hiervan. De BIO FLEX™ Allround reparatiepasta mag met ruim 40% biobased grondstoffen én een brede toepasbaarheid die naam ook wel hebben.”

Duurzaam onderhoud

De visie van Repair Care is behouden in plaats van vervangen. Het bedrijf levert een compleet pakket aan kennis, producten en toebehoren voor duurzame reparatieoplossingen bij houtproblemen. Het zit dan ook in de genen van de organisatie om bij te dragen aan duurzaamheid, vertelt Luinge. “Het nieuwe product sluit aan bij onze gedachte over duurzaamheid en behoud van de natuur. De grondstoffen voor de Allround worden gewonnen uit bijvoorbeeld de schil van cashewnoten en uit gebruikte kookolie. Dit hergebruik van grondstoffen maakt het biobased en we blijven doorontwikkelen. Ik weet niet waar de grens ligt, maar die 40% gaan we zeker opschroeven. Bovendien hebben we het product succesvol laten certificeren door Tüv Austria; het mag daarom het OK biobased logo dragen.”

Dezelfde kwaliteit

Repair Care vroeg bezoekers aan hun stand naar hun eerste reactie. Luinge: “We vragen naar de overweging om dit product te gaan gebruiken en dan blijkt duurzaamheid en kwaliteit wel een grote rol te spelen. Repair Care staat bekend als een bedrijf met reparatiemiddelen van hoge kwaliteit. Dan verwacht men dat dit product aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet en dat doet het. De eerste reactie is bij iedereen positief. Dat had ik ook wel verwacht, want het sluit goed aan bij de tijd waarin we leven. Duurzaamheid staat bij iedereen hoog op de agenda. Ook bij ons.” 

Ook aan toepasbaarheid boet het product niet in. “De BIO FLEX™ Allround is net zo te verwerken als de andere reparatiepastas. De naam allround heeft het vanwege de toepassingsmogelijkheden. Zo is het product geschikt voor veel formaten reparaties, van 5 – 50mm”. De pasta is te gebruiken bij temperaturen van 0 tot 35 graden, is strak modelleerbaar en zakt niet uit.

Trots

Repair Care viert momenteel het 30-jarig bestaan van het bedrijf. Voor Luinge is de introductie van het eerste product uit de BIO FLEX™-productlijn de eerste festiviteit het jaar: “Het is best een revolutionair product. We concurreren toch met grote merken, dus daar ben ik wel trots op!”

Dit artikel schreef ik voor Jaarbeurs en verscheen op www.bouwbeurs.nl