Design for Humanity – Connected Generations

Met Design For Humanity verbinden we jonge ontwerpers aan organisaties met een sociaal maatschappelijke vraagstuk om samen op zoek te gaan naar creatieve, duurzame en innovatieve oplossingen. Tijdens “Connected Generations” stonden eenzame ouderen centraal.

Design for Humanity

Het was mijn droom om mijn eigen sociale onderneming te starten die op een creatieve wijze de wereld een beetje beter maakt. Publieke instellingen en NGO’s doen mooi werk, maar de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat hun werkwijze vaak niet bij me past. Vaak bureaucratisch, traditioneel en gebaseerd op ongelijkheid. Hoe dan wel? Dat wist ik nog niet, maar ik wist wel dat ik enthousiast werd van ondernemingen die op een vernieuwende manier complexe maatschappelijke problemen aanpakken.

Toen kwam ik in contact met de oprichters van Design for Humanity. Samen riepen we een stichting in het leven en bouwden we het concept uit naar een professionele organisatie.

Wat houdt het in?

Design for Humanity gelooft in de kracht van design en verbindt daarom studenten van creatieve studies aan organisaties met een maatschappelijk vraagstuk. In een traject van een jaar gaan we met hen op zoek naar oplossingen voor dit vraagstuk. Dit kan leiden tot een nieuwe of verbeterde service, product of een combinatie daarvan, maar altijd afgestemd op de eindgebruiker. Door het toepassen van design thinking methodieken vormen we creatieve ideeën om naar praktische toepassingen met een positieve impact voor iedereen.

Wat doe ik?

Als programmamanager bestaan mijn werkzaamheden uit: project coördinatie, communicatie, webdesign, fondsenwerving, klantgesprekken, organiseren van meetings en events, samen met een klein team de stichting verder opzetten en opschalen.

Design for Humanity tot nu toe:

– Twee succesvol afgeronde jaarprogramma’s: “The Refugee Hackathon” en “Connected Generations” met projecten die nog steeds lopen;
– Inspirerende events georganiseerd tijdens de Dutch Design Week;
– Kick-off event van derde jaarprogramma “Designing Democracy” in Pakhuis de Zwijger;
– Groot netwerk van designers, designscholen en technische universiteiten.

Hallo Nederland (Omroep Max) maakt een reportage van onze Social Innovation Challenge “Connected Generations”. De reportage start bij 6.55 en duurt ca. 2 minuten.